(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

25 de ani de muncă voluntară în Republica Moldova: Profesioniștii Serviciului Experți Seniori promovează economia locală

25-09-2018, 09:08

 

Astăzi, 26 septembrie 2018, la primăria Cimișlia a avut loc o Sesiune de Informare cu Ute Sonnen, manager de proiecte pentru Moldova (SES), la întrunire au fost prezenți atît primari, reprezentanții instituțiilor publice, instituțiilor de învățămînt, ONG-uri cît și agenții economici din raionul Cimișlia. În cadrul evenimentului primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu a relatat despre importanța acestui proiect pentru Republica Moldova, și a încurajat persoanele prezente să beneficieze de această oportunitate. Tot astăzi, în cadrul discuțiilor au fost relatate scopurile propuse privind conceperea unui proiect comun de valorificare, promovare și dezvoltare a traseului turistic pentru raionul Cimișlia. 

Cu aproape 1000 de misiuni bazate pe voluntariat, Serviciul Experți Seniori (SES) oferă un impresionant istoric al activității sale în Republica Moldova. Începând cu anul 1993, cea mai importantă organizație germană pentru profesioniști și administratori pensionați susține toate domeniile și sectoarele: de la întreprinderi de familie până la școli profesionale, instituții sociale și administrații publice.

"După 25 de ani de la desfășurarea primei misiuni SES în Moldova, putem privi înapoi la aproape 1000 de proiecte și numeroase acorduri de cooperare pe termen lung în întreaga țară. Moldova reprezintă una dintre țările în care SES are un succes deosebit ", afirmă Ute Sonnen, Manager de Proiect, responsabilă pentru majoritatea misiunilor realizate.

Obiectivul angajamentului SES în Republica Moldova vizează soluționarea problemelor  tehnice și organizatorice,  îmbunătățirea procesului de producție și elaborarea strategiilor de dezvoltare. Componenta principală a tuturor misiunilor SES este calificarea specialiștilor și administratorilor.  

Întreprinderile mici și mijlocii, instituțiile de învățământ, organizațiile neguvernamentale, precum și instituțiile de administrație și de sănătate publică beneficiază de experiența profesională a specialiștilor germani. În mod individual, la cerere și în parteneriat, specialiștii germani îi susțin pe colegii lor din Moldova să facă față provocărilor actuale.

"Astăzi, după 25 de ani, suntem activi, datorită celor zece reprezentanți ai SES, pe întreg teritoriul Moldovei, oferind sprijinul nostru", subliniază Ute Sonnen. "În echipa noastră se regăsesc experți din peste 50 de domenii, care au peste 500 de profesii. Cu această expertiză dorim să continuăm contribuția noastră la consolidarea dezvoltării domeniului economic și social al Moldovei ".  

Reamintim, Primăria Cimișlia în colaborare cu Filiala Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova din Hâncești, a aplicat pentru Serviciul Experţilor Seniori (SES). Astfel, în perioada 23 august - 13 septembrie, d-nul Uwe K. Korupp, expert în turism a împărtășit p experiența acumulată în acest domeniu pentru a identifica factorii potențiali de dezvoltare a turismului în raionul Cimișlia, și a elaborat un plan de acțiuni în vederea dezvoltării și promovării turismului în raionul Cimișlia. De asemenea, primarul s. Selemet, Tatiana Badan, la momentul actual beneficiază de această oportunitate, și găzduiește expertul în turism, d-nul Helge Zabka. 

 

Serviciul Experți Seniori (SES)

SES – Fundația Economiei Germane pentru Cooperare Internațională, este una dintre organizațiile germane - lidere în domeniul voluntariatului și delegării experților pensionați sau aflați într-o pauză în activitatea profesională (Weltdienst 30+). Mai mult de 12.000 de experți din mai mult de 50 de domenii pun la dispoziția SES cunoștințele și experiența lor de lucru. De la fondarea sa în 1983, SES a realizat peste 40.000 de misiuni pe bază de voluntariat în 160 de țări.

SES este sprijinită de către asociațiile-lidere ale economiei germane: Uniunea Federală a Industriei Germane (BDI), Confederația Angajatorilor din Germania (BDA), Asociația Germană a Camerelor de Comerț și Industrie  (DIHK) și Asociația Centrală a Meșteșugarilor din Germnaia (ZDH). Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) sprijină activitățile SES în străinătate, în timp ce Ministerul Federal al Educației și Cercetării (BMBF) își promovează angajamentul față de ucenicii din Germania.

Informații despre SES în Moldova:

Manager de Proiect în Republica Moldova, Ute Sonnen, Tel.: +49 228 26090-69, u.sonnen@ses-bonn.de

Informații despre SES:

Purtător de cuvânt, Manager de Comunicare, Dr. Heike Nasdala: Tel.: +49 228 26090-51, presse@ses-bonn.de 

www.ses-bonn.de