(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Astăzi, 27 martie 2019, se împlinesc 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România

27-03-2019, 08:54

Astăzi, 27 martie 2019, se împlinesc 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, care a avut loc în 1918. Basarabia fiind prima provincie istorică adusă la Țara Mamă. Oficial, această unire nu a durat "de-a pururi și totdeauna" așa cum scria în Actul Unirii, ci până în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Dar în sufletele românilor de dincolo și dincoace de Prut, unirea de la 27 martie 1918 dăinuie și azi. 

Data de 27 martie mai are o semnificație aparte pentru Cimișlia - înfrățirea cu orașul Câmpina. Anul acesta se împlinesc șase ani de când s-au pus bazele acordului de colaborare și patru ani de la semnarea acordului de înfrățire. 

Cu acest prilej frații de la Câmpina, România au expediat către primărul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu o invitație oficială la evenimentul "Basarabia, pământ românesc". Astfel, o delegație oficială participă la evenimentul de peste Prut, în componența delegației sunt : Gheorghe Răileanu- primar, Rita Sandu- arhitect șef, Vitalie Carabulea- specialist tineret și sport și Victoria Chiriac- educatoare la Grădinița creșă "Făt-Frumos". 

Autoritățile câmpinene au pregătit un întreg program cultural:

Depunerea de flori la Cimitirul de Onoare al Eroilor;

Vizitarea mormântului pictorului Nicolae Grigorescu;

Simpozion cu tematica istorică: “Basarabia, pământ românesc”;        

Vizitarea Muzeului Iulia Hașdeu;

Vizitarea Expoziției schițelor pictorului Nicolae Grigorescu;

Vizitarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică:

Presa de la Câmpina a menționat următoarele: "trebuie să precizăm că discursul primarului din Cimișlia a fost plin de substanță, chiar cutremurător prin simplitate și adevăr, dar și prin emoția transmisă. "Dincolo de activitatea mea politică și administrativă - a spus Gheorghe Răileanu - aveți în fața dumneavoastră un veteran al Războiului din Transnistria, unde m-am înrolat voluntar. Trebuie să știți că, în Basarabia, rușii au încercat dintotdeauna să deznaționalizeze populația. Am avut ocazia, înainte de 1989, de a lucra într-un oraș rusesc de la Marea Japoniei, în Extremul Orient, unde am descoperit și trei sate de moldoveni. Vreau să vă spun că niciuna dintre familiile de acolo nu mai știa să vorbească românește. Iar acest lucru se întâmplă și în zilele noastre, sub diverse forme. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, am convingerea că frații se vor reuni și Basarabia va fi din nou parte a României"."

Vă reamintim că Grădinița creșă "Făt - Frumos" din orașul Cimișlia de asemenea este o punte de legătură cu frații de peste Prut, și în special cu Grădinița “Iulia Hasdeu” din Municipiul Câmpina, fiindcă în data de 30 martie 2018 la Câmpina, în persoana doamnei Liliana Nicuță, a fost semnat contractul de colaborare privind relațiile de parteneriat în scopul dezvoltării educației Europene de calitate. Ambele instituții și-au propus ca obiective colaborarea în următoarele domenii: activități extracurs în comun, proiecte educaționale, parteneriat și colaborare în domeniile: educație, cultură, știință și dezbateri pe diverse teme culturale și curriculare.

Inima românului bate cu aceeaşi intensitate oriunde s-ar afla. Sufletul românesc nu are graniţe. La mulţi ani, România! La mulţi ani, românilor de pretutindeni!