(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Comunicat informativ privind Transparența bugetară în primăria orașului Cimișlia

10-09-2018, 12:52

Luni, 10 septembrie, la inițiativa domnului Dumitru Budianschi, Director Program „Sectorul public: economie, finanțe, management” de la Centrul Analitic Independent Expert - Grup, mai mulți reprezentanți ai primăriei Cimișlia, consilieri orășenești, presa locală, reprezentanți activi ai societății civile s-au reunit la Cimișlia în cadrul unui atelier de lucru privind transparența bugetară în primăria or. Cimișlia. Astfel, pe parcursul atelierului, expertul a descris principalele componente care stau la baza elaborării unui plan de transparență bugetară, precum și informațiile bugetare care necesită să fie publicate într-o formă înțeleasă pentru fiecare cetățean interesat.
De asemenea, expertul a accentuat importanța implimentării cu succes a tuturor etapelor: de la informarea cetățenilor la implicarea acestora în procesul bugetar, în procesul de a forma o coaliție locală care se va manifesta într-un mod activ, și va reprezenta interesele mai multor categorii de populație din orașul Cimișlia.
În aceeași ordine de idei, au fost oferite date generale despre situația actuală, apoi au fost prezentate un șir de activități propuse pentru sporirea transparenței bugetare: 1. Cadrul general de organizare; 2. Îmbunătățirea conținutului documentelor și informațiilor bugetare; 3. Comunicarea prietenoasă publicului; 4. Activități pro-active de Implicare; 5. Analiza și preluarea experiențelor pozitive. Astfel, angajații primăriei Cimișlia urmează să implimenteze acțiunile necesare pentru îmbunătățirea transparenței bugetare. Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu a reiterat încă o dată importanța acestui proiect atît pentru cetățeni, cît și pentru administrația publică locală în vederea stabilirii unui partneriat durabil și cu efecte pozitive pentru societatea noastră. 

Reamintim, în data de 30 august, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, reprezentantul asociației Expert - Grup, Dumitru Budeanschi, și directorul executiv al Asociației Democrației Locale din Moldova, Nicolae Hristov, au semnat un Memorandum de cooperare în cadrul proiectului „Transparența bugetară la nivel local- premisă pentru dezvoltarea sustenabilă”.

Memorandumul este pentru o perioadă de un an și prevede un suport de consultanță în elaborarea, aprobarea, implementarea și raportarea către cetățeni a realizării bugetului local al primăriei Cimișlia.
Proiectul „Transparența bugetară la nivel loca l- premisă pentru dezvoltarea sustenabilă”, este sprijint financiar de Ambasada Olandei.

În cadrul acestui proiect cele două organizații neguvernamentale, alături de autoritatea publică locală vor depune eforturi comune pentru a crea și consolida un cadru care să îmbunătățească transparența și participarea civică în cadrul procesului bugetar la nivel local. 

 

/