(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Experiența americană în domeniul Managementului Deșeurilor la Cimișlia

12-10-2018, 09:33

Primăria Cimișlia în parteneriat cu Î.M. Servicii Publice Cimișlia a beneficiat în perioada 24 septembrie - 27 septembrie 2018, de consultanța expertului american în domeniul Managementul Deșeurilor Solide, Ellen Lorshieder, șefa Departamentului Calitatea Mediului din Carolina de Nord, SUA. Activitatea a fost finanțată prin programul de granturi mici - U.S. Speakers/Experts Program al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

De asemenea, în perioada aflării la Cimișlia, expertul american a participat împreună cu autoritățile locale la emisiunea: Ora Locală de la Media TV Cimișlia, unde a relatat în detaliu despre experiența și dezvoltarea Statului Carolina de Nord în managementul deșeurilor.

În cadrul perioadei de consultanță expertul a vizitat operatorii locali responsabili de evacuarea deșeurilor, specialiștii din cadrul primăriei Cimișlia și Consiliul Raional Cimișlia pentru a cunoaște situația actuală la nivel local. De asemenea, pentru a avea o viziune per ansamblu a sistemului regional de management a deșeurilor, a fost efectuată și o vizită oficială la ADR Sud. În data de 27 septembrie la primăria Cimișlia, d-na Ellen Lorshieder a prezentat în cadrul Sesiunii de Informare recomandările necesare în vederea dezvoltării Managementului Deșeurilor Solide în regiune și a vorbit despre experiența statului Carolina de Nord, SUA. La ședință au participat reprezentanți de la ADR Sud, Inspectoratele Ecologice, Consiliile raionale, primării și operatorii responsabili de evacuarea deșeurilor din raioanele Basarabeasca, Cimișlia, Leova.

La 28 septembrie 2018, d-na Ellen Lorshieder a prezentat experiența SUA și recomandările privind îmbunătățirea sistemului de management a deșeurilor în Republica Moldova în cadrul ședinței la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La ședința  a participat Secretarul de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș, și alți specialiști din cadrul ministerului. În cadrul dialogului a fost evidențiată și problema deșeurilor periculoase, în contextul  că este în responsabilitatea statului de a oferi soluții cu suport financiar din fonduri de mediu, create cu același scop.

În a doua parte a zilei de 28 septembrie, a fost organizată o masa rotunda cu experții și primarii din cadrul Congresul Autorităților Locale din Moldova, la care, Ellen Lorshieder, și-a exprimat disponibilitatea de a identifica necesitățile de cooperare, pentru a oferi suportul necesar autorităților din țara noastră.

Cooperarea dintre Primăria Cimișlia și Departamentul Calitatea Mediului din Carolina de Nord, SUA, va continua prin organizarea mai multor activități comune. Astfel, primăria Cimișlia va primi consultanță în dezvoltarea cadrului de reglementare în domeniul evacuării deșeurilor, lunar se vor organiza ședințe live pe diverse domenii de interes în domeniul ocrotirii mediului, Î.M. Servicii Publice Cimișlia va beneficia de suportul experților SUA pentru organizarea campaniilor de sensibilizare și instruire a populației ș.a.

Vizita expertului din Carolina de Nord, SUA, nu s-a limitat doar la împărtășirea bunelor practici în domeniul managementului deșeurilor,  în timpul vizitei vizitîndu-se mai multe locați turistice, în special din raionul Cimișlia. D-na Ellen Lorshieder a rămas încîntată de frumusețea codrilor și Mănăstirii Zloți, dar și de liniștea pe care o are orașul Cimișlia. Muzeul din localitea i-a produs impresii deosebite, acesta conservînd frumusețea locului și a tradițiilor strămoșești.

 

 

/