(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Grădinițele din orașul Cimișlia încep vacanța de vară în data de 1 iulie 2019

24-06-2019, 08:52

Administraţia primăriei Cimișlia, urează tuturor copiilor, dar și părinților, o vacanță de vară interesantă, creativă și activă, plină de emoții si experiențe pozitive. Și cel mai important — o vacanță în siguranță!

Pentru asigurarea siguranței copiilor pe timpul vacanței de vară, venim cu câteva recomandări pentru părinți:

În perioada vacanței de vară, mulți copii rămân acasă singuri în timp ce părinții merg, în continuare, la muncă. Trebuie să țineți minte că:

—Nu puteți lăsa fără supravegherea unui adult un copil mai mic de 12 ani;

— Copiii trebuie să cunoască numerele de telefon importante: ale părinților, de la poliție,  pompieri și urgență… (scrise de părinți pe o foaie și lipită pe ușa de la frigider).

—Obiectele periculoase (chibriturile, brichetele, medicamentele, obiecte ascuțite și altele) urmează să fie ascunse de ochii copiilor.

Totodată, încurajăm părinții să discute deschis cu copiii lor, să-i învețe cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, să se asigure că acesta cunoaște:

— numele complet al părinților,

—  numărul de telefon,

—  precum și adresa acestora.

Explicați-le copiilor dvs. potențialele riscuri și măsurile de prevenire:

— Să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

          Să fie prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător! Să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puține informații;

— Să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

— Să fie atenți la „lumea virtuală”! Să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.;

—Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.);

—Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice.

 Să urmăriți ca în timpul călătoriilor cu mașina, indiferent de cât de lung este drumul, copilul are cuplată centura de siguranță. Părinții trebuie să fie un exemplu în acest sens. Potrivit legii, dacă aveți copii cu vârsta până la 12 ani, vă obligați să aveți pentru ei scăunele speciale.
Scăldatul este admisibil doar în compania părinților. Părinții nu trebuie să lase fără supraveghere copiii care se joacă în preajma apei, inclusiv bazin. Cu atât mai mult dacă este vorba despre copii mai mici de 9 ani. Chiar dacă copilul înoată bine sau poartă brasarde gonflabile, vestă şi cerc de salvare, fiţi atenţi şi nu-l perdeţi din vedere. Aveţi grijă ca copilul  să înoate într-un loc special desemnat, nu adînc şi fiţi atenţi la jocurile în apă, care pot fi potenţial periculoase. Copilul urmează a fi învățat să înoate încă de la o vârstă fragedă – undeva pe la 5 ani.
Protecţia solară. Este necesară familizarea copilului cu cremele cu protecţie solară şi utilizarea lor cît mai frecventă. Nu tebuie să uităm de pălărie şi umbrelă pe plajă, precum şi de faptul că este necesar de alternat timpul petrecut la soare şi umbră. Ecplicaţi copilului despre perioadeleactive ale soarelui (de la 10-00 pînă la 17-00), şi că trebuie să meargă imediat la umbră, în cazul cînd apare senzaţia de arsură ( usturime) a pelii
Măsurile de precauție în timpul plimbărilor cu biciclete, role si scuter. Cele mai simple și mai eficiente măsuri de precauție – casca de protecție, genunchiere și cotiere. Aceste ustensile de protecție vor proteja copii de traume serioase în cazul în care au nenorocul să cadă. Este important să le explicați copiilor că este periculos să se plimbe cu bicicleta, rolele sau scuterul pe drumurile cu circulație rutieră intensă.
Siguranța locurilor de joacă. Înainte de a așeza copilul pe un leagăn, adultul trebuie să se asigure că atașamentul este sigur, iar scaunul este neted, fără neregularități și detalii proeminente. Parcurile de distracții trebuie să fie alese în conformitate cu normele de vârstă recomandate, atenționând copiii asupra centurii de siguranță și comportamentul adecvat în parcurile de distracție. În timpul săriturilor pe trambulină, copiii mici trebuie să fie supravegheați din apropiere de adulți, care nu trebuie să permită tumbe sau sărituri simultane a mai multor copii. De asemenea, trebuie să explicați copilului că structurile metalice se pot încălzi la soare și înainte de a aluneca pe tobogan, trebuie să se asigure că suprafața nu este fierbinte. ziua.
 Este important ca pe parcursul zilei copilul să se alimenteze deplin – legume fructe, felul întâi, și alte alimente benefice. Pentru a evita deshidratarea unui copil trebuie să bea în zi minim jumătate de litru de apă, în special pe timpul verii. Ideal este să aibă propria lui sticluță cu apă și să aveți grijă ca această să fie permanent plină.
 Spălarea pe mâini înainte de masă. La fel legumele și fructele. Pentru a evita infecțiile și bolile ”mâinilor murdare», vara este necesar mai des de reamintit copiilor despre cele mai simple reguli de igienă — spălarea mâinilor. De asemenea, în timpul verii trebuie să fiți atenți la alimentele ușor alterabile, și să le păstrați la temperaturi corespunzătoare.
 Îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului și situației. Pentru perioada caldă a anului, trebuie să alegeți haine din țesături naturale – libere și care «respiră». Vorbiți-le copiilor de ce în pădure este mai bine să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni și pantofi închiși, și modul în care vă puteți proteja de mușcăturile de insecte. Fiți atenți cum sunt îmbrăcați copiii pe terenul de joacă: sunt considerate elemente periculoase dantelele tricourilor și rochiilor, mai ales șireturile filetate în jachetele cu glugă, deoarece acestea se pot prinde pe echipamentul de joacă.
 Adăpost sigur în caz de furtună. Chiar dacă copilul nu are frică de zgomote puternice, iar fulgerul îi pare feeric, trebui să îi explicați clar ce pericole prezintă fulgerele într-o zonă deschisă, și de ce este necesar adăpostul în spații închise, sigure, la distanță de geamuri și uși.
 Atenție la insecte! Nu uitați să explicați copilului de ce nu trebuie să fluture din mâini, dacă prin apropiere zboară o viespe. De ce nu este bine să folosiți săpunurile sau produsele cosmetice pentru copii cu arome intense, care ar putea atrage unele insecte. Ce trebuie să faceți în cazul înțepăturii de albină? Pentru protecția împotriva insectelor periculoase alegeți un insectifug cu ingrediente naturale, permis copiilor, și aplicați-l pe piele conform instrucțiunilor.
Nu tot ce arată bine, este comestibil. Vara e cea mai potrivită perioadă pentru a studia împreună cu copii plantele și fructele de pădure. În ajutor vine enciclopedia, internetul și cunoștințele părinților. Dacă aveți grădină, aveți grijă ca să nu crească undeva prin colțuri plante otrăvitoare: copiii pot uita că fructele crinului, de o culoare frumoasă roșie-oranj sau cele negre și roșii ale socului, în nici într-un caz nu trebuie consumate. Cel mai bine este să folosiți regula: nimic necunoscut nu se pune în gură.

 

Vă dorim o vacanță minunată!