(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Iarmarocul "Mioriță Laie - Bucălaie", ediția II la Cimișlia

12-11-2018, 08:43

În data de 10 - 11 noiembrie 2018 la Cimișlia s-a desfășurat Iarmarocul "Mioriță Laie - Bucălaie", ediția II. Zeci de crescători de oi și capre din țara noastră și-au prezentat animalele la iarmarocul de ovine și caprine. Au fost aduse cele mai bune rase rase, în special cele care dau mai mult lapte, carne şi lână. Scopul acestui eveniment este promovarea și dezvoltarea creșterii ovinelor și caprinelor, promovarea produselor lactate, a turismului rural aferent și gastronomia specifică regiunii de sud a țării.

La iarmaroc au venit și musafiri de peste hotare. Alex Arcăleanu din Vaslui și-a lăsat oile acasă, dar a adus cu el cojoace și căciuli din lână confecţionate manual.

"Flanelă din lână de oaie și ițari plus opincile și în primul rând căciula. De obicei ciobanii mai dorm cu oile în câmp chiar dacă este iarnă. Ei așa dorm în cojoc", a spus Alex Arcăleanu, oier.

Oaspeții din Bulgaria au pregătit carne de oi cu legume, iar cei Kazahstan au preparat pilaf. Cei veniți din Kârgâzstan au adus cu ei cumâs - o băutură preparată din lapte de iapă fermentat.

Pe langa asta, alți artiști și meșteri populari au venit cu produse tradiționale, obiecte mesteșugite de ei. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost premiați participanți la mai multe nominalizări: Cea mai bună oaie de rasă, cel mai bun berbec, cea mai bună capră de rasă, cel mai bun țap, cel mai mare câine ciobănesc, cea mai delicioasă brânză, cea mai delicioasă fiertură, cea mai delicioasă pastramă, cea mai rapidă jupuire, etc. 

În data de 10 noiembrie la primăria Cimișlia a fost organizată și o Conferință Internațională cu crescătorii de ovine și caprine, aceasta a fost moderată de către directorul Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, d-l Oleg Mașner.

Totodată la aria sport s-au petrecut mai multe competiții: trânta la cârlan, trânta la berbec, tragerea otgonului, ridicarea halterelor, lupta la mâini și Cupa orașului Cimișlia la OINĂ. În cadrul primului micro-turneu de OINĂ au participat echipa de Oină de la L. T. Mihai Eminescu din Bârlad, România, echipa de la L. T. Mihai Eminescu, or. Cimișlia, echipa de la L. T. Ion Creangă, or. Cimișlia, echipa de la Gimnaziul din Horodiște, Călărași, echipa de la Gimnaziul nr. 31 din mun. Chișinău și echipa de la L. T.  Ion Creangă din Coșnița, Dubăsari. Cupa orașului Cimișlia la OINĂ, ediția I a fost cîștigată de către echipa din Bârlad, România în frunte cu antrenorul și Președintele Federației Sportive Cronos din Bârlad, d-l Sergiu Frangulea. Toate echipele au fost premiate cu diplome și cupe de participare. Președintele Federației Sportive de Oină din Republica Moldova, Vasile Onică a ținut un discurs de felicitare pentru participanți și pentru organizatori, și a transmis o diplomă de merit și un mesaj de salut primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, cel care este promotorul ideii de renaștere la Cimișlia a jocului românesc OINA.

Iarmarocul a cuprins un program cultural artistic cu evoluarea mai multor ansambluri atît din Cimișlia cît și din alte localități din țară. Ansamblul etnofolcloric Plăieșii & Nicolaie Gribincea au încîntat publicul cu un repertoriu muzical desosebit.

Reamintim că la iarmaroc au participat delegații din mai multe țări ca: România, Italia, , Bulgaria, Ucraina, Letonia, Lituania, Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan. Organizator: Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și caprine din Republica Moldova

Parteneri:

  • Ministerul  Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  • Consiliul Raional Cimișlia
  • Primăria Cimișlia
  • Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară
  • Partener media general: Agro TV Moldova

 

Evenimentul este organizat al doilea an consecutiv.

Foto de la eveniment:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005687676773&sk=photos&collection_token=100005687676773%3A2305272732%3A69&set=a.959958470870400&type=3

https://www.facebook.com/andrei.bargan.5/videos/pcb.1891936954192781/1891931980859945/?type=3&theater