(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Primăria CIMIȘLIA premiată

20-10-2017, 08:31

Consiliile raionale Strășeni, Fălești și Soroca sunt cele mai transparente autorități publice locale de nivelul doi din Republica Moldova. Aceasta este concluzia experților de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Clasamentul celor mai deschise raioane a fost prezentat în data de 20 octombrie, în cadrul unei conferințe publice "Transparența raioanelor: indicator al eforturilor regionale de anticorupție în Moldva".
„Cu cât mai multă transparență există în cadrul autorităților locale, cu atât este mai scurt drumul între cetățean și mecanismul de luare a deciziilor, cu atât încrederea și capitalul social este mai important pentru țară și societate. Prin urmare, autoritățile locale trebuie să investească în oameni și în standarde de bună guvernare și transparență”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”.
La rândul său, Peter Tomášek, Diplomat pentru Dezvoltare și Cooperare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău a menționat:

„Proiectul susținut de SlovakAid a reușit să împărtășească experiența slovacă în ce privește dezvoltarea capacităților locale pentru a servi interesului public Sporirea nivelului de transparență este importantă pentru întregul sector public oriunde banii publici sunt utilizați. Prin urmare, în 2017 și 2018 ne vom concentra atenția asupra transparenței întreprinderilor de stat și evaluarea performanței economice a acestora”.

De asemenea, raportul cu privire la "Transparenţa în guvernarea locală: între progres şi involuţie", efectuat de IDIS "Viitorul"  prezentat în vara acestui an, a monitorizat activitatea administraţiei publice locale de nivelul I,  din 60 de unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova, 40 de oraşe şi 20 cele mai mari sate şi comune. Cele mai transparente autorităţi publice locale sînt din municpiul Bălţi, Cahul și Cimişlia. Menționăm că primăria Cimișlia rămîne a fi în topul celor mai transparente autorități publice de nivelul I din Republica Moldova. În cadrul evenimentului s-au premiat cele mai transparente raioane, primării și sate.

Acest proiect este implimentat de IDIS "Viitorul", în parteneriat cu Insititutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a SlovakAid și Ambasada SUA în Republica Moldova. Inițiativa are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Moldova.