(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Sistem de încălzire cu biomasă pentru grădinița „Făt Frumos” din Cimişlia

Sistem de încălzire cu biomasă pentru grădinița „Făt Frumos” din Cimişlia

30-04-2015, 16:54

O delegaţie a Guvernului Japoniei a vizitat joi, 30 aprilie 2015 grădinița „Făt Frumos” din Cimişlia pentru a evalua cum decurg lucrările de reparație și modernizare a sistemului de încălzire și montare a cazanului în bază de biomasă.

Oraşul Cimişlia a fost acceptat şi inclus în lista celor 100 de localităţi rurale din Moldova în care vor fi instalate sisteme de încălzire pe bază de biomasă (paie şi alte deşeuri agricole), în cadrul proiectului moldo-nipon „Sisteme de încălzire cu biomasă în localităţile rurale din Moldova”, programul „2KR”.

Contribuţia primăriei Cimişlia s-a rezumat la construcţia fundaţiei pentru cazangeria pe bază de biomasă şi a rețelelor termice de la cazangerie până la clădire, în sumă de pînă la 300 mii lei. Iar lucrările ce țin de construcția însăși a cazangeriei si utilajului aferent sunt finanțate de către Guvernul Japoniei în sumă de aproximativ 4 milioane lei.  

Odată cu lucrările de proiectare și construcție, se planifică a finaliza lucrările de utilare şi instalare, în localitatea Porumbeni de lîngă Chişinău, a unei linii de producere a peleţilor. Vor fi procurate maşini de balotare a paielor, tractoare, astfel încât procesul tehnologic de colectare şi producere a biocombustibilului să fie unul complex.

Proiectul „Sisteme de încălzire cu biomasă” din cadrul Programului moldo-japonez 2KR este finanţat de Guvernul nipon. Acesta are menirea de a diminua cheltuielile pentru resursele energetice şi urmează a fi implementat în 100 de localităţi rurale din Republica Moldova, unde există posibilităţi de colectare şi prelucrare a biomasei în cantităţi suficiente în vederea asigurării funcţionării normale a cazanelor pentru încălzirea edificiilor de menire socială, în primul rând.

 

/