(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Un nou Parteneriat local pentru sporirea transparenței bugetare la Cimișlia

30-08-2018, 14:59

Astăzi, 30 august, primarul orașului Cimișlia- Gheorghe Răileanu, reprezentantul asociației Expert - Grup, Dumitru Budeanschi, și directorul executiv al Asociației Democrației Locale din Moldova, Nicolae Hristov, au semnat un Memorandum de cooperare în cadrul proiectului „Transparența bugetară la nivel local- premisă pentru dezvoltarea sustenabilă”.

Memorandumul este pentru o perioadă de un an și prevede un suport de consultanță în elaborarea, aprobarea, implementarea și raportarea către cetățeni a realizării bugetului local al primăriei Cimișlia.
Proiectul „Transparența bugetară la nivel loca l- premisă pentru dezvoltarea sustenabilă”, este sprijint financiar de Ambasada Olandei.

În cadrul acestui proiect cele două organizații neguvernamentale, alături de autoritatea publică locală vor depune eforturi comune pentru a crea și consolida un cadru care să îmbunătățească transparența și participarea civică în cadrul procesului bugetar la nivel local. 

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, a declarat în cadrul evenimentul de semnare că „De când sunt primar am susținut transparența în folosirea banilor publici și am avut un motiv obiectiv de a susține aceste procese”… „în intenția de a fi transparent, uneori am exagerat, am birocratizat primăria și fac tot posibilul ca procesul bugetar să fie transparent, publicăm toate calculele care țin de buget, chiar și cele care nu sunt obligatorii.” Primarul a mai adăugat că „semnarea acestui memorandum va sprijini continuarea procesului de eficientizare a folosirii banilor publici, crearea unei imagini a orașului Cimișlia de oraș în care totul este transparent, în care oamenii pot controla, verifica și influența procesul bugetar”. Un factor important pe care îl urmăresc autoritățile locale în cadrul acestui parteneriat este și factorul psihologic, „în situația în care este atâta corupție, iar populația deja percepe totul ca fiind corupt, îmi doresc să susțin optimismul si speranța că lucrurile pot fi schimbate spre bine și că, cel puțin, în orașul nostru acest lucru este posibil” a conchis primarul. 

În discursul de deschidere, Dumitru Budianschi, coordonator al acestui proiect a mulțumit autorității pentru deschidere menționând că „Mă bucură că avem autorități care doresc să fie transparente. Mă bucură această atitudine proactivă orientată spre îmbunătățirea procesului de interacțiune cu cetățenii, în special, pe subiectele de buget și de cheltuieli. În cadrul acestui parteneriat, Expert-Grup va veni cu toată expertiza pe care o deține, nu doar pentru a prezenta cetățenilor cum se cheltuie banii, ci pentru a-i consulta, astfel, încât alocarea banilor să fie cât mai aproape de necesitățile lor. Ne angajăm să sustinem primăria prin proceduri și abordari inovative, care vor îmbunătăți comunicarea dintre cetățeni și autoritate la toate etapele procesului bugetar de la elaborare, pâna la raportare”.

Nicolae Hristov, director executiv LDA Moldova și partener local în cadrul acestui parteneriat a menționat că această inițiativă este una oportună „Transparența bugetară și activitățile conexe vor asigura și educația cetățenilor de a participa mai activ, de a se implica și informa mai obiectiv referitor la formarea și  cheltuirea banilor publici, ceea ce va asigura nemijlocit democrația locală – principiu care reprezintă pilonul de bază al organizației noastre, cel de a promova democrația locală”.

Perioada de implementare: 30 august 2018 – 31 octombrie 2019.

Obiectivele proiectului:

1. Crearea cadrului pentru implicarea cetățenilor. 

2. Motivarea administraţiei publice locale să-și sporească transparența și deschiderea bugetară. 

3. Abilitarea agenților locali ai schimbării.

4. Creşterea nivelului de înţelegere a documentelor bugetare.

5. Creşterea nivelului de participare la procesul bugetar.

6. Diseminarea informaţiilor despre documentele bugetare.

Mai jos puteți vizualiza evenimentul: