(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Vizita de lucru a Ambasadorului UE în RM, Peter Michalko în orașul Cimișlia

11-10-2018, 12:04

Astăzi, 10 octombrie 2018, primăria  Cimișlia a fost onorată de vizita oficială a Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko la Cimișlia. Agenda delegației europene a cuprins mai multe activități ca vizita la Întreprinderea Municipală “Servicii Publice Cimișlia” și prezentarea de către primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu a situației dificile de la întreprindere, cît și necesitatea strigentă de a primi un ajutor financiar în vederea redresării acestei situații. De asemenea, au urmat vizite la două întreprinderi, care au beneficiat de suportul Uniunii Europene în dezvoltarea afacerii, acestea fiind S.A. Agrofirma Cimișlia și CAIPS „BASAN-AGRO”. În cadrul acestor vizite domnul Ambasador și-a exprimat  mulțumirea pentru munca depusă în dezvoltarea acestor afaceri de succes de la Cimișlia, și a menționat că Uniunea Europeană va continua să sprijine dezvoltarea rurală și a agriculturii în Republica Moldova. Următorul obiectiv vizitat de Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul UE în RM, a fost Incubatorul de Afaceri din Cimișlia, care de asemenea, este susținut de  Uniunea Europeană. Astfel, rezidenții incubatorului au avut posibilitatea să discute direct cu Ambasadorul, și să reitereze importanța acestui edificiu creat în vederea Dezvoltarii Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Rețeaua națională a incubatoarelor de afaceri și integrarea acesteia în rețeaua europeană, demonstrează, în mod practic, că decizia Guvernului de a construi, în cooperare cu partenerii din Uniunea Europeană și autoritățile publice locale a incubatoarelor de afaceri este una corectă și eficientă din punct de vedere economic. După Incubatorul de Afaceri, Excelența Sa și primarul Gheorghe Răileanu au avut o întîlnire la primăria Cimișlia cu reprezentanții autorităților locale, partidelor politice, ONG-uri și businemanii din localitate.

Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu a deschis evenimentul cu un cuvînt de salut, și a menționat importanța acestei vizite oficiale, reiterînd că orașul Cimișlia are potențial de dezvoltare, dar totodată are nevoie și de mai multă susținere pentru a construi cu adevarat un oraș European în Republica Moldova.

Excelența Sa, Peter Michalko, a menționat că Uniunea Europeană susține aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova în vederea creării unei țări libere și prospere. Reformele urmează a fi implimentate pentru ca oamenii să se simtă stăpînii tuturor structurilor statului, să se simtă siguri pe ei înșiși în drepturile pe care le au într-un stat de drept și democratic. UE a lansat în luna iulie, aici la Cimișlia un proiect nou “Poarta de Sud a Moldovei”, pentru promovarea afacerilor și investițiilor. Au fost prezentate și alte  posibilități din partea UE în vederea susținerii proiectelor de dezvoltare. Ambasadorul Michalko a mulțumit domnului Răileanu  pentru tot ceea ce face în calitate de primar, dar și în calitate de delegat la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Vasile Melente, vicepreședintele raionului Cimișlia a transmis un mesaj de salut din partea conducerii raionului și a menționat că raionul Cimișlia ca și alte raioane din republică, beneficiază de proiecte europene, în special în sfera de învățămînt și medicină. “Sigur, există probleme, dar depunem eforturi considerabile în vederea activării și modernizării tuturor instituțiilor statului la nivel raional.

Tatiana Badan, primar Selemet, Președinte CALM, a relatat despre importanța dezvoltării sectorului economic la nivel local, în special pentru întreprinzătorii mici și a mulțumit domnului Ambasador pentru vizită și pentru atenția pe care o are față de raionul Cimișlia.

Excelența Sa, a primit cu interes şi a apreciat mesajul unitar venit din partea mediului de afaceri şi al administraţiei cimișliene privind importanţa oportunităţilor şi a capacităţii cu care un raion se angajează să gestioneze investiţii de anvergură. Și a reiterat că Uniunea Europeană susține dezvoltarea, democrația, statul de drept, presa liberă și independentă, dar schimbarea trebuie să vină de la toți cetățenii Republicii Moldova.

 

 

 

/