(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Ziua Energiei Durabile la Cimișlia - 14 iunie 2019

17-06-2019, 08:31

Primăria  Cimișlia a marcat în premieră Ziua Energiei Durabile. În data de 14 iunie 2019, a fost organizat un program amplu de evenimente cultural-artistice cu ocazia Zilei Energie Durabile la Cimișlia:

- Concert prezentat de copiii de la Centrul de Creație din localitate; 

- Concurs sportiv "Starturi vesele";

- Expoziție/Târg a produselor energetice de către S.R.L. Cătădeni-Lux;

- Lecție educativă și concurs de desen pe asfalt la grădinițele de copii;

- Seară de cinema la Casa de Cultură Cimișlia: un film despre energia regenerabilă.

Evenimentul a debutat cu luări de cuvânt din partea viceprimarului Florin Berejan, care a menționat despre importanța utilizării resurselor naturale în mod eficient, și a remintit că primăria Cimișlia este semnatară a Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, care de fapt reprezintă principala iniţiativă lansată de Uniunea Europeană, și care uneşte autorităţile locale, regionale într-un angajament voluntar comun pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenţiei îşi propun reducerea cu 20% a emisiilor lor de CO2 până în 2020, prin aceasta contribuind la o creştere economică ecologică şi o mai bună calitate a vieții.

De asemenea, au fost prezenți și experții naționli din partea Convenției Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova, Victor Parlicov și Lilia Curchi. Domnul Parlicov a menționat despre importanța utilizării surselor de eneregiei regenerabilă, și despre cel mai mare proiect ecologic în care s-a angajat primăria Cimișlia: reconstituirea lacului de acumulare a apei în lunca râului Cogâlnic "Iazul lui Iepure". 

Evenimentul din piața lui Ștefan cel Mare și Sfât a fost încheiat cu o lansare de zmei zburători, iar copii au fost pemiați cu dulciuri. înghețată, creioane, cărți pentru colorat, abțibilduri, premiile oferite au fost din partea partenerilor de proiect EUSEW 2019 și primăria Cimișlia. 

În dupa amiaza zilei de 14 iunie, angajații primăriei Cimișlia în frunte cu viceprimarul Florin Berejan au vizitat toate grădinițele de copii pentru a premia cu diplomă de merit pentru participare și promovare a Zilei Energiei Durabile la Cimișlia.  Evenimentul face parte din Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2019 (EUSEW) desfăşurată în întreaga republică, Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată al șaselea an consecutiv în Republica Moldova  pînă la 21 iunie.
Strategia Republicii Moldova privind energia până în anul 2030 și Planul Național de Acțiuni pentru promovarea energiei din surse regenerabile pentru 2013-2020 prevede ca 20% din consumul de energie pe țară să provină din surse regenerabile până în anul 2020; Cel puțin 10% din consumul total de combustibili sã-i reprezinte biocombustibilii; O reducere de cel puțin 20% a consumului primar de energie; O reducere de cel puțin 25%, sub nivelul anului 1990, a emisiilor gazelor cu efect de seră.

Adminstrația primăriei Cimișlia aduce sincere mulțumirii tuturor celor care s-au implicat la desfășurarea evenimentului.

"Nu uitați un viitor verde începe cu noi!"

 

/