(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi – 3 decembrie.

03-12-2018, 10:30


Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi – 3 decembrie.
Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități
La 14 octombrie 1992 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat Ziua de 3 decembrie – Zi Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.


În fiecare an, comunitatea internaţională consemnează acest eveniment, ca semn de solidaritate față de persoanele cu dizabilităţi.
În acest sens, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat şi aprobat, prin Ordinul ministrului nr. 181 din 11.11.2015, Programul de acţiuni privind consemnarea Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi – 3 decembrie, prin care recomandă autorităţilor administraţiei publice, instituţiilor sociale, secţiilor/direcţiilor asistenţă socială şi protecţie a familiei din republică, ONG-lor etc., să întreprindă măsuri concrete în vederea susținerii persoanelor cu dizabilități.
Primăria Cimișlia va susține și în continuare persoanele cu dizabilități. Centrul Social Concordia din Cimișlia va activa în continuare în scopul asigurării unui prânz cald pentru persoanele aflate în dificultate.

Primăria Cimișlia a avut o colaborare de succes pe parcursul a mai mulți ani cu Asociația Obștească Concordia. Proiecte Sociale. Datorită proiectului cu menire socială privind asigurarea unei cantine Sociale în orașul Cimișlia am reușit împreună să dezvoltăm acest serviciu atît de util pentru unii cetățeni care se află în dificultate.  În conformitate cu contractul de sponsorizare din 21 aprilie 2015, Sponsorul s-a obligat pe parcursul anului 2015 să acopere 80% de cheltuieli, iar 20% de către beneficiar – Primăria Cimișlia. Iar în anul 2016 acoperirea a 20% de cheltuieli de către sponsor și 80% de către Primăria Cimișlia. Din anul 2017 Primăria Cimișlia și-a asumat obligația de a achita integral cheltuielile pentru activitatea Cantinei Sociale din oraș. Pot afirma cu certitudine că am făcut față provocărilor, și că am reușit împreună cu angajații Centrului Social Concordia să oferim acel prînz cald persoanelor vulnerabile atît virstnici cît și copii. Menționez, că pe lîngă faptul că persoanele care beneficiază de un prînz cald, alții beneficiază de pachete alimentare, de posibilitatea de a-și spăla rufele, cît și de a petrece timpul liber într-o cameră de odihnă amenajată cu mobilă, cărți, televizor, e.t.c. La Centrul Social Concordia Cimișlia activează un manager șef, o bucătăreasă, un ajutor de bucătar, un psiholog, cît și un asistent social. 

Menționez că la 21 septembrie 2015 de serviciile Centrului Social beneficiau gratis de prânzuri calde, pentru început, cel puțin  20 de bătrâni din orașul Cimișlia, iar acum în anul 2018 pe lista beneficiarilor sunt 115 persoane, dintre care 37 persoane beneficiază de prînz cald, 26 persoane beneficiază de pachete alimentare, 20 de copii de la Centrul de Creație din oraș și 16 copii de la Gimnaziul rus A. Pușkin, 7 copii de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu și lucrătorii din echipa de salubrizare a Primăriei Cimișlia în număr de 9 persoane. Conform deciziei consiliului orășenesc Cimișlia nr. 1/19 din 16.02.2018 a fost aprobat Regulamentul de funcționare a Centrului Social Concordia Cimișlia. Astfel, în cadrul comisiei sociale de la Primărie se stabiliște lista beneficiarilor în conformitate cu Regulamentul aprobat de consiliu și Legea nr. 81 din 28.02.2003 privind cantinele de ajutor social.