(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile primăriei

Ziua lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naţionale

15-01-2018, 13:49

De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naţionale? Mai sunt citite şi mai plac versurile sale, ajunse în aproape toate colţurile lumii, şi cât de actuale sunt scrierile sale politice? Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete. 

Sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţa a unei gra­matici sanscrite sau un dicţionar de rime, compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.

Publicistica lui Eminescu - câteva mii de articole care vorbeau despre stat, progres social, civilizaţie şi cultură - a fost obiect de controversă, iar oamenii politici, ideologii sau sociologii au cultivat-o sau au repudiat-o, în funcţie de interese.

„Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu.

Autoritățile locale din orașul Cimișlia, niciodată nu uită să il omagieze pe Marele Poet Eminescu, la primele ore ale dimineții au fost depuse flori la bustului lui Eminescu. În această zi însemnată cu o dublă conotație, am avut parte de oaspeți onorabili de la Consiliul Județean Prahova, care întotdeauna au fost alături de nevoile cetățenilor din Cimișlia. Un recital de versuri și un spectacol unic au rasunat în incinta Bibliotecii orășenești Mihai Eminescu, de asemenea ținem să menționăm că a este orgainzată și o expoziție deosebită "Mihai Eminescu în grafica Mondială", de către Consiliul Județean Prahova și Biblioteca Județeană "Nicolae Iorga", care are o filială în Biblioteca orășenească.

 

/