(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Anunțuri cu privire la buget

Comunicat al Comisiei pentru Situații Excepționale a orașului Cimișlia din 14.05.2017

14-05-2017, 14:29

 

La orele 06.30 în data de 14.05.2017 nivelul apei din pîrăul ce traversează orașul, iarăși s-a ridicat din cauza ruperii digului unui iaz mic, dar de această dată, n-a ieșit din albie și nu a mai provocat pagube. La ora 08.00  a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a orașului, la 10.00, a avut loc deja ședința Comisiei pentru situații Excepționale Raionale. La ședințe a fost analizată situația și s-au stabilit măsuri urgente pentru a oferi ajutoare prompte. Comisia raională a decis procurarea a încă 2 pompe pentru apă, pe care le-a transmis imediat Serviciului pentru Situații Excepționale, (acum au 6 pompe). Toată noaptea și în ziua de 14.05.2017, s-a lucrat la pomparea apelor din subsolurile caselor și beciurilor. În după amiaza zilei de 14 mai, s-a reușit înlăturarea apei din 3 case inundate în satul Bogdanovca Veche, sperăm că a fost eliminat pericolul demolării lor. S-a lucrat la curățat podurile, a fost acordat ajutor mai multor cetățeni ce au avut de suferit în urma inundațiilor.

Grupurile de investigație a volumului prejudiciului au sistematizat datele, dar continuă colectarea informației.

S-a ajuns la concluzia că un rol important în inundarea din 13 mai, au avut la bază mai mulți factori de declanșare, ca deșeurile depozitate neregulamentar, acaparările de teren din contul zonei de protecție și chiar a albiei pîrăului, îngrădirea acestor terenuri, depozitarea pe terenuri a diferitor materiale de uz gospodăresc, construcția neautorizată a anexelor gospodărești cu îngustarea albiei.

În rezultatul spălării de pe cîmpurile din direcția comunei Javgur a unei cantități mari de resturi vegetale a fost blocat podul de la ieșirea din oraș spre Cenac, și după ce s-a acumulat înaintea podului un adevărat lac de apă, s-a spart barajul din gunoaie și pîrăul s-a revărsat. În consecința acestui lac temporar, a fost străbătută de apă talpa drumului, iar o porțiune de drum chiar s-a surpat.

Persoanele care mai au nevoie de intervenții pentru pomparea apei din case, subsoluri urmează în continuare să se adreseze  la telefonul 901 și la primărie la telefoanele 0241 2 57 39 și 0241 2 21 87, cu indicarea adresei, problemei și telefonului la care pot fi contactați.

Persoanele care doresc să li se evalueze paguba și au intenția de a solicita ajutor urmează să solicite de la Primăria orașului Cimișlia, întocmirea unui proces verbal conform unei forme libere.

 

 Președintele Comisiei pentru Situații Excepționale                                                                                            Gheorghe Răileanu