(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Anunțuri și alerte

Cimișlianul, Scripchin Serghei a luat Cupa Bașcanului Găgăuziei

10-05-2017, 11:47

 

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri au sărbătorit "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Cu acest prilej, la Ceadîr-Lunga a fost organizat un program de activităţi culturale şi sportive.

Programul de manifestări a  inclus expoziţii agricole şi de artizanat, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. După care au urmat mai multe competiţii sportive, principala fiind tradiţionala cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din Ceadîr-Lunga şi executivul autonomiei.

Derbiul din acest an a fost la cea de-a XXI-a ediţie, iar învingătorul desemnat a fost cimișlianul, Scripchin Serghei, acesta a luat premiul special şi Cupa başcanului, care mulți ani la rînd nu pleca din regiune. Cimișlianul participă al treila an consecutiv la această competiție, calul său înregistrînd un rezultat de 3 minute și 39 de secunde. 

 În acest an, pentru cursele de cai „Altîn At” (calul de aur) au fost formate în premieră grupuri turistice, derbiul de la Ceadîr-Lunga fiind inclus în agenda turistică naţională.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind consemnată în ziua Sf. Gheorghe, crezut drept ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale (în limba greacă Gheorghios înseamnă agricultor). Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în cîmp devin tot mai intensive şi productive.

Pagina