(0-241) 2-21-87

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Bd. Ștefan cel Mare 14

Orașul Cimișlia

Scrieți-ne un mesaj

Anunțuri și alerte

Comunicat de presă

04-05-2017, 13:29

 

Atenție părinți!

Astăzi, 4 mai, 2017 la primăria din Cimișlia a avut loc o ședință de lucru a angajaților primăriei cu directorii instituțiilor de învățămînt preșcolar, moderată de către primar, care s-a referit la problemele strigente din sistem, printre care întrebarea cea mai importantă și actuală fiind: Cînd grădinițile vor ieși în vacanță?

În urma examinării situației, s-a decis de comun acord că: Toate instituțiile de învățămînt preșcolar vor fi închise pe o perioadă de două luni de vară, începînd cu data de 1 iulie, 2017. Această decizie a fost adoptată avînd la bază mai multe probleme ca:

- Lipsa cadrelor didactice și a personalului auxialiar de rezervă. Angajații nu pot beneficia mai mulți ani la rînd de concediul prevăzut de legislație în întregime, fiidcă în luna august aceștia sunt mobilizați în timpul concediului de odihnă, fără remunerare, pentru a pregăti grădinițile de un nou an educațional, executînd lucrări de amenajare, igienizare, reparații curente și alte. Concediul de odihnă a personalului didactic este de 42 - 49 zile, iar a personalului tehnic de 28 - 35 zile.
 - La grădinițe este doar un bucătar, care-i responsabil de prepararea hranei și nu poate beneficia de concediul de odihnă în deplină măsură.
- Lunile iulie și august din cauza lipsei aerului condiționat în grupe, temperatura ajunge pînă sub 40C, condiții necorespunzătoare pentru copii. Crește și pericolul de intoxicare alimentară.
- Frecvența copiilor în lunile de vară scade sub 50 la sută, chiar și printre copii selectați în cazul reducerii numărului de grupe, din practica anilor precedenți am constatat că în cazul frecvenței reduse, costul întreținerii în grădiniță a unui copil se dublează ori se triplează.
În legătură cu greva generală a personalului din învățămînt, toate colectivele gradinițelor de copii din oraș au revendicat majorarea salariului și înbunătățirea condițiilor de muncă. De asemenea, se atestă tendința multor părinți de a lăsa tot greul educației pe seama grădiniței și nu acordă suficientă atenție copiilor, petrec puțin timp împreună. Însă-și copii manifestă dorința de a avea o vacanță la fel ca școlarii.

Facem un apel de bună credință către toți părinții care au copii la grădinițele din orașul Cimișlia, și vă îndemnăm să înțelegeți că situația nu este una din cele mai simple. Administrația orașului este nevoită să caute soluții generale pentru întreg ansamblu de probleme existente la instituțiile de învățămînt preșcolar. Oamenii nu mai acceptă să muncească cu salarii atît de mici: personalul tehnic de 1040-1260,0 lei pe lună, personalul didactic – în jurul a trei mii lei pe lună, ziua da lucru 7:30 - 18:00. Situația se poate agrava și mai mult în cazul că rămânem fără cadrele didactice necesare.

            Vă anunțăm despre vacanța grădinițelor și vă sugerăm să găsiți soluții din timp.

 

Pagina